Jag måste bara tipsa om ett recept på en väldigt god köttfärs- och kantarellpaj som jag gjorde till middagen igår. Jag hittade receptet på ”Mitt kök” och pajen blev verkligen en hit! Jag gjorde om lite grann i receptet utefter vad jag hade hemma och toppade med lite extra ost, mums!
Köttfärs- och kantarellpaj
Pajdegen
150 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten
Fyllningen
1 gul lök
smör eller olja att steka i
2 vitlöksklyftor
400 g älgfärs
300 g gula kantareller
2 msk tomatpuré
2 msk fond (t.ex. kalvfond, oxfond, viltfond eller svampfond)
2 msk färsk timjan
salt, peppar
1 dl riven ost (+ riven ost till toppingen)
Börja med pajdegen. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en mixer tillsammans med mjöl. Mixa ihop och tillsätt vattnet. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, och ställ in i kylen i 30 minuter. Sätt sedan ugnen på 200 grader.
Finhacka löken och fräs den glansig och mjuk i smör eller olja i en stekpanna, pressa ner vitlök. Lägg i köttfärs och bryn tills den fått lite färg. Skär svampen i större bitar och lägg i och låt fräsa någon minut under omrörning.
Rör i tomatpuré, fond och timjan och låt puttra tills det mesta av vätskan är borta. Smaka av med salt och peppar. Rör i osten.
Ta ut pajformen från kylen. Klä den helt med folie och förgrädda skalet mitt i ugnen i 10 minuter. Ta bort folien och lägg i köttfärsfyllningen. Ställ in pajen mitt i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Den såg otroligt god ut, måste testas! 😀