Behöver du lite tips på goda och mättande frukostalternativ? Här vill jag ge dig tips på tre olika frukostar som jag brukar äta hemma. Det är en typ av gröt som jag tycker är väldigt mättande och god, fil med hemgjord müsli och hembakt bröd. Det jag tycker bäst om är att det är hemgjort. Jag vet precis vad det innehåller eftersom jag har gjort det själv och det är så mycket godare än det som finns att köpa i butik. Sedan brukar jag såklart ha en medhjälpare vid min sida, speciellt vid brödbakningen när det är dags att köra bakmaskinen. Min lilla minime älskar att få vara med där det händer i köket och i morse medan regnet duggade utanför fönstret bakade vi ett morotsbröd i långpanna tillsammans. Receptet på det kommer längre ner på sidan. Hoppas att du vågar dig på att testa något av alternativen, smaklig spis! 🙂
Frukostgröt
1 dl havregryn
1/2 dl rågflingor
1 msk linfrön
3 dl vatten
en gnutta salt
häll i ingredienserna i en kastrull, koka på låg värme under omrörning i 3 minuter. Toppa med mosad banan och/eller rivet äpple och servera med mjölk
Mättande frukostgröt
Järnberikad müsli
3 dl dinkelflingor
3 dl rågflingor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
3 st mjälloms palt tunnbröd/järnrike
1 dl vatten
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
2 dl russin
3 dl dinkelpuffar
Låt müslin svalna på plåten och blanda sedan i russin och dinkelpuffar, förvara i en tätslutande burk.
Hemgjord, järnberikad müsli
När det kommer till frukostbröd så brukar jag varva mellan att baka olika brödrecept. T.ex kalljästa frallor, filmjölksbröd, omega 3 bröd, energibröd eller morotsbröd vilket recept som kommer här nedan. Jag har tipsat om det tidigare, men här kommer en version av det receptet som jag har mixtrat lite med 🙂
Morotsbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl rapsolja
2 st stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk honung
8-10 dl vetemjöl (eller mer om så behövs)
3 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 msk sesamfrön
2 msk hela linfrön
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut mjölken med jästen. Tillsätt olja, morötter, honung, frön, havregryn, grahamsmjöl och salt och rör om. Tillsätt sedan så mycket vetemjöl som degen ”klarar av”, tillsätt lite i taget under omrörning. Arbeta ihop degen med kraftiga tag tills den är smidig, låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen med mjöl och lägg sedan i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Platta ut degen och skär försiktigt i rutor och nagga med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk och grädda därefter i ugnen i ca 15 min på 220 grader. Låt brödet kallna på ett galler under bakduk och skär sedan i bitar.
Lilla minibagar´n som gärna är med och kör bakmaskinen