Mitt liv i norr

Hjortronsylt!

I år har vi inte plockat några hjortron, men förra året var vi ute på flera myrar och plockade galet mycket bär. Jag tycker inte om hjortron överhuvudtaget, men det var riktigt roligt att hitta så mycket av vad vissa kallar för ”skogens guld” (för min del är skogens guld gula kantareller). Vi har fullt med hjortron i vår frysbox fortfarande och det är perfekt att plocka fram och till exempel göra sylt av när det behövs. Igår gjorde vi hjortronsylt av fyra kilo bär som vi haft i frysen, gott för Fredrik att äta t.ex. i frukostfilen eller som ”gå bort” present.
 
Hjortronsylt
1 kg hjortron
0,5 kg socker
 
Börja med att koka upp vatten med lite natriumbensoat. ”Doppa” glasburkar och lock i det kokta vattnet och torka i ugnen på varmluft i 50-75 grader, då steriliseras burkarna och sylten håller sig bättre!
 
Varva bär och socker i en kastrull/gryta, låt den gärna stå svalt i några timmar om du har möjlighet.
 
Hetta långsamt upp bären och låt sjuda på svag värme tills bären är fyllda med lag (ca 15 minuter). OBS! Rör INTE om i grytan utan skaka den och ta bort eventuellt skum under tiden.
 
Häll upp den varma sylten i de väl rengjorda, varma glasburkarna ända upp till kanten och sätt på locket direkt. Förvara sylten mörkt och svalt.
 

Sjuka mängder hjortron plockade vi förra sommaren. Det var roligt att hitta så mycket bär, men fruktansvärt med alla mygg som i princip åt upp mig på myren
 

Massor av hjortron i frysen som är kanonbra att kunna koka sylt av!
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats