Mitt liv i norr

Midsomarförberedelser!

Direkt efter jobbet åkte jag och storhandlade inför helgen och det gjorde ju tydligen resten av invånarna i den här stan också?! Jag fick med mig allt jag behövde i alla fall och från att jag kom hem efter handlingen till nu har jag i princip stått i köket hela tiden. Jag har pysslat med midsommarförberedelserna och vi är några av de som har ansvar för lunchen på midsommarafton och vi kommer att bidra med västerbottenspaj och skagencheesecake. Båda är äntligen färdiglagade det är bara pyntet som saknas så att de skall bli lite fina också! Vill du ha lite nya, goda tillbehör på matbordet så är de här två utmärkta för bland annat tillfällen som midsommar!
 
Västerbottenpaj
 
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g rumstempererat smör
3 msk kallt vatten
 
Fyllning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 dl majonäs (Hellmann´s tycker jag är bäst)
3 dl riven västerbottensost
Salt, nymald svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop ingredienserna till skalet till en smidig deg. Tryck ut degen jämt fördelat i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Nagga botten och låt stå kallt en stund. Förgrädda sedan skalet i mitten av ugnen i 10 min.
 
Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll över det förgräddade pajskalet. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
 

 

Skagencheesecake

Botten:
Ca 6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad

Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.

Krama ur gelatinbladen ordentligt. Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats