Något som jag tycker är väldigt gott, men som jag lagar alldeles för sällan är soppa. Men nu kommer den tiden på året då det är extra gott med en värmande soppa i magen efter att man har varit ute i kylan så i måndags slog jag till och gjorde en laxsoppa till middag och till det åt vi grahamsbullar, alldeles rykande färska direkt ifrån ugnen (finns ju inget godare!). Vissa dagar hinner man helt klart mer än andra medan lilleman är på förskolan 🙂
Laxsoppa (4 portioner)
6 potatisar, skalade och skurna i bitar
400 g laxfilé i tärningar
1 dl frysta gröna ärtor
1 stor morot, skuren i bitar
1 gul lök, hackad
10 hela kryddpepparkorn
2 1/2 dl grädde
ca 2 msk fiskfond
rikligt med finhackad färsk dill
cirka 3/4 dl gräslök
rikligt med persilja
salt
Koka först ärtor och morötter 10 – 15 minuter. Tillsätt potatis, lök och peppar. Tillsätt vatten så det nätt och jämnt täcker potatisen och fortsätt att koka på svag värme tills potatisen är mjuk.
Tillsätt laxen, dillen, gräslöken och persiljan samt grädde och fiskfond. Koka cirka 10 minuter och vill du ha mera vätska kan du hälla i mjölk.
Mysig måndagsmiddag och lite extra gott att äta värmande god soppa inne medan det är riktigt höstrusk ute
(Receptet på soppan hittade jag på ”Mitt kök”, men tillsatte bara fond , som i receptet ovan)