Ni som känner mig vid det här laget vet ju att jag inte äter godis och sötsaker som innehåller raffinerat socker. Det är nog en tre-fyra år sedan jag slutade att äta godis och bakverk som innehåller den typen av socker. Innan hade jag testat flera gånger att ha godisfria år och helt sockerfria månader osv. Jag märkte att jag kände mig mycket piggare och att blodsockret i kroppen kändes jämnare, så valet att lägga sockret ”på hyllan” var ganska enkelt. Sedan dess har jag testat att göra olika bakverk och andra godsaker som är gjorda på mer naturliga ingredienser istället och ni skall veta hur mycket gott det finns som inte behöver innehålla det raffinerade sockret för att smaka hur gott som helst! Som det här receptet nedan till exempel, en sanslöst god brownie som är gjord på bl.a. svarta bönor. Jo, det är helt sant och det är kanske det godaste jag ätit på länge i efterrättsväg, du bara måste testa! Jag bjöd på den igår tillsammans med grädde, hallon och jordgubbar, så sjuuukt gott!
Chokladbrownie med svarta bönor
1 paket förkokta svarta bönor, cirka 290 g
10 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kallpressad kokosolja
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
100 g sockerfri mörk choklad, minst 70%
3 msk agavesirap
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skölja bönorna och kärna ur dadlarna, mixa till en jämn smet i matberedaren. Smält chokladen över ett vattenbad och vispa kokosolja, ägg och den smälta chokladen i en annan skål. Rör ner kakao, agavesirap, bakpulver och vaniljpulver i samma skål och blanda till slut ner de mixade bönorna och dadlarna. Blanda till en jämn och fin smet.
Klä en lite mindre ugnsform med höga kanter med bakplåtspapper och häll i smeten. Toppa med hackade hasselnötter och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
Brownien är ganska kladdig när du tar ut den och behöver stå en stund för att ”sätta sig”. Du kan med fördel lägga den i frysen och äta den dagen efter tillsammans med t.ex. bär och grädde.
(Receptet kommer HÄRIFRÅN)
Godaste efterrätten!
åh det såg riktigt gott ut 🙂
Tack, det var det också 🙂