Nu i hösttider med kylan som kommer tycker jag att det är väldigt gott med en värmande soppa till middag. Igår gjorde jag en improviserad laxsoppa på lite av det vi hade hemma som blev väldigt god och som pricken över i:et åt vi rykande färska, hembakade baguetter till, mums! Malte fick samma mat, men utan fond, chili och salt i sin och han mumsade i sig maten så det stod härliga till. Tyvärr är jag dålig på att tänka ut mått när jag improviserar i matlagningen så här får ni ett lite flummigt recept på soppan, men ett glasklart på baguetterna 🙂 (Receptet hittade jag på ”Allt om mat”)
Laxsoppa
Lax
Potatis
Morötter
Rödlök
Vitlök
Krossade tomater
Tomatpuré
Fiskfond
Vatten
Paprikakrydda, curry, chiliflakes, salt & peppar
Skala och dela morötter och potatis, lägg i en kastrull och häll på vatten så att grönsakerna i princip precis täcks. Häll i fond efter mått som står på flaskan. Koka tills grönsakerna är halvmjuka. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, kryddor och resterande grönsaker (delade). Låt puttra i sisådär 10 minuter och smaka av om du behöver mer av någon ingrediens. Sist, men inte minst rör du ner laxbitarna och låt sjuda tills de är färdiglagade. Servera soppan med en klick créme fraiche
Baguetter (2 st mindre bröd)
1/2 pkt jäst
1/2 msk olivolja
2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
ca 7,5 dl mjöl (3 dl rågsikt och 5 dl vetemjöl hade jag)
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
Sätt ugnen på 225°. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma till längder, vrid dem och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna på galler.
Soppmiddag en höstruskig oktoberdag