Header Image

Mitt liv i norr

Här kan du följa mitt liv i vårt vackra Höga Kusten tillsammans med sambo, jakthund, en sprallig 1,5 åring och en gravidmage med beräknad bebis i mitten på augusti. Förutom en inblick i livet i norr och Höga Kustens fantastiska utbud bjuder jag gärna på hembakat, maträtter och sötsaker utan raffinerat socker. Välkommen! Vill du komma i kontakt med mig? [email protected]

Laxsoppa!

Publicerad,

Nu i hösttider med kylan som kommer tycker jag att det är väldigt gott med en värmande soppa till middag. Igår gjorde jag en improviserad laxsoppa på lite av det vi hade hemma som blev väldigt god och som pricken över i:et åt vi rykande färska, hembakade baguetter till, mums! Malte fick samma mat, men utan fond, chili och salt i sin och han mumsade i sig maten så det stod härliga till. Tyvärr är jag dålig på att tänka ut mått när jag improviserar i matlagningen så här får ni ett lite flummigt recept på soppan, men ett glasklart på baguetterna 🙂 (Receptet hittade jag på ”Allt om mat”)

Laxsoppa

Lax

Potatis

Morötter

Rödlök

Vitlök

Krossade tomater

Tomatpuré

Fiskfond

Vatten

Paprikakrydda, curry, chiliflakes, salt & peppar

Skala och dela morötter och potatis, lägg i en kastrull och häll på vatten så att grönsakerna i princip precis täcks. Häll i fond efter mått som står på flaskan. Koka tills grönsakerna är halvmjuka. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, kryddor och resterande grönsaker (delade). Låt puttra i sisådär 10 minuter och smaka av om du behöver mer av någon ingrediens. Sist, men inte minst rör du ner laxbitarna och låt sjuda tills de är färdiglagade. Servera soppan med en klick créme fraiche

Baguetter (2 st mindre bröd) 

1/2 pkt jäst

1/2 msk olivolja

2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)

 ca 7,5 dl mjöl (3 dl rågsikt och 5 dl vetemjöl hade jag)

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

Sätt ugnen på 225°. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Forma till längder, vrid dem och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.

 Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna på galler.

Barnmat Levande ljus Laxsoppa Soppmiddag Hembakade baguetterSoppmiddag en höstruskig oktoberdag

Bloglovin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *