Igår bakade jag havrekakor ur boken ”Smarta sötsaker” (Ulrika Hoffer). Jag gjorde de kakorna vid ett tidigare tillfälle, men de blev absolut inte goda då. Och felet var att jag hade vanliga (icke ekologiska), torkade aprikoser och kakaonibs som smaksättning i smeten vilket gjorde att de snarare smakade beskt än sött. Gör om gör rätt och den här gången blev resultatet sjukt mycket bättre. Man kan använda olika typer av smaksättning, men den här gången hade jag mörk choklad (med rårörsocker i) så detta är alltså INTE ett sockerfritt recept, dock fritt från raffinerat socker.
Havrekakor med choklad
1 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
1/2 dl havregryn
3 msk kokosolja
2 dl dadlar utan kärna
1 dl ekologiska, torkade aprikoser
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 dl grovhackad mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
Sätt ugnen på 175 grader
Kör alla ingredienser i en matberedare, utom chokladen som du rör ner i degen för hand, efteråt.
Dela degen i ca 10 delar, rulla till bollar och platta till på en bakpappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter, tills de fått lite färg.