Häromdagen testade jag att baka ett nytt bröd, ett så kallat ”energibröd” och ursprungsreceptet är från Tidningen hembakat. Jag gjorde några ändringar i mitt recept och brödet blev väldigt gott och var busenkelt att göra, två komponenter som jag uppskattar i köket! 🙂
Energibröd (15–20 bitar)
2 dl havregryn
6 dl rågsikt
½ dl linfrön
1 ½ dl solrosfrön
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 äpple, oskalat & grovt rivet
1 dl torkad aprikos delad i små i bitar
2 msk brödsirap
4 dl filmjölk
Garnering
solrosfrön
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 30 cm
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vänd ner det rivna äpplet och aprikosen i blandningen
Blanda ner sirap och fil och arbeta snabbt ihop till en lös deg
Fördela degen i långpannan. Strö över solrosfrön
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 50 min. Låt det ligga kvar i formen i ca 10 min och sedan svalna under bakduk. Skär sedan i rutor
Energibröd
Mycket gott bröd. Det borde bakas av alla bröd älskare
Vad roligt att du tycker det 🙂