Som tillbehör till maträtter kan det vara gott att ha olika typer av sallader och för ett tag sedan hade jag två riktigt fräscha och fruktiga sallader som tillbehör till min dragna älg. Jag gjorde en mango- och tomatsallad och en rödkålsallad med äpple. Jättegoda tillbehör som passar till många olika rätter!
Mango- och tomatsallad
Färsk mango
Tomat
Rödlök
Eventuellt lite sambal oelek
Skala och dela mangon i små bitar. Dela tomaterna i klyftor, skär bort ”kärnhuset” och kasta bort det. Hacka sedan tomaten i mindre bitar. Hacka rödlök och rör ihop allt tillsammans. Rör även i lite sambal oelek för att få hetta i salladen.
Rödkålsallad med äpple (ca 4 portioner)
Ca 280 g rödkål
1 1/2 skalad morot
1 rött skalat och urkärnat äpple
1 msk olivolja
Saften från 1/2 citron
1 msk flytande honung
Flingsalt och peppar
Jag använder grönsakerna helt råa för att få med så mycket av näringen som möjligt så hacka fint eller hyvla grönsakerna. Blanda ihop olja, citronsaft, honung, salt och peppar och rör ihop allt i en skål. Låt stå en stund så att salladen får suga åt sig av dressingen.