I helgen tog jag fram en älgstek ur frysen och gav mig på att göra en ”dragen älg”. Alltså pulled pork, men utan griskött. Jag äter inte griskött (förutom julskinka) och vi har massor av älg i frysen så det är bara att tilllaga massor av goda kötträtter. Jag inspirerades av två olika recept vad gäller ingredienserna till älgen och det som är så fantastiskt med den här rätten är att köttet är så himla enkelt att tillaga eftersom det sköter sig själv. Det är bara att skjutsa in det i ugnen på förmiddagen och plocka ut det en sisådär sex timmar senare och äta. Som tillbehör kan man ha massor av olika saker. Man kan äta det som en typ av tacos, hamburgare, till ris och grönsaker eller precis vad du anser passar till!
Dragen älg
1 kg benfri stekbit
1 stor gul lök
3 dl barbequesås (rökig smak)
2 dl vatten
3 msk oxfond
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar och torkad chili
1 kg benfri stekbit
1 stor gul lök
3 dl barbequesås (rökig smak)
2 dl vatten
3 msk oxfond
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar och torkad chili
Sätt ugnen på 120 grader, gnid in köttet med kryddorna och lägg i en stengodsgryta.
Skiva löken, lägg den runt om steken i grytan. Blanda ihop vatten, oxfond, krossad vitlök och barbequesåsen och täck köttet med såsen
Skiva löken, lägg den runt om steken i grytan. Blanda ihop vatten, oxfond, krossad vitlök och barbequesåsen och täck köttet med såsen
Sätt in grytan med lock på i nedre delen av ugnen och tillaga i 5-6 timmar. Köttet skall enkelt falla isär om du drar i det med en gaffel, då är det klart! Annars behöver det tillagas 1-2 timmar till, det skall vara riktigt mört!
Dra isär köttet till strimlor och blanda ihop med såsen och löken till en röra
Jag åt olika sallader, guacamole och glutenfria (hemgjorda) tortillas till
Har gjort detta med en slow cokker otroligt gott, enkelt. Maten var färdig när jag kom hem från jobbet.
Tack för receptet
Hej! Låter otroligt gott! Jag undrar om det går att använda sig av en lergryta istället? 🙂
Det här var verkligen jättegott! Tänk att det fungerar med älgkött också. Jag hade en ganska hög stek som jag delade i bitar för att det skulle bli täckt av såsen, och det fungerade också bra! Tack för receptet!
Skall prova dit recept till helgen då svärmor kommer på besök