Eftersom jag inte äter vanliga bakverk och sötsaker med socker i gjorde jag en egen dessert (som de andra självklart också fick smaka på) till nyårsmiddagen. Jag hittade något recept på internet som jag gjorde om lite grann och det blev en god halloncheesecake. Det som är bra med bakverken är att man kan stoppa in dem i frysen igen om det blir något över och plocka fram vid ett annat tillfälle.
Halloncheesecake (raw)
Lager ett
200 g mandel
10 färska dadlar (eller blötlagda torkade)
1/4 dl vatten
Mixa alla ingredienser till en crunchig botten. Tyck ut i en vanlig stor form med löstagbara kanter.
Lager två
6 dl cashewnötter (blötlagda en stund innan)
1 dl agavesirap
1 banan
200 g hallon
1 1/2 citron (saften)
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl kokosolja
Mixa nötterna en bra stund till en kräm/smör och tillsätt resterande ingredienser. Mixa allt till en fluffig kräm. Häll över nötbotten i formen och ställ in i kylen i minst en halvtimme innan du häller på lager tre.
Lager tre
200 g hallon
1/2 citron (saften)
1/2 dl agavesirap eller flytande honung (jag hade en mix av båda)
2 msk chiafrön
Mixa hallonen med citronsaft och agavesirap. Tillsätt sedan chiafrön. Låt stå och svälla en stund innan du häller över toppingen på kakan. Ställ in i frysen och låt den frysa i fem till sex timmar. Ta ut en stund innan servering. Kakan avnjuts bäst när den är lite tinad!
Mums!