Header Image

Mitt liv i norr

Här kan du följa mitt liv i vårt vackra Höga Kusten tillsammans med sambo, jakthund, en sprallig 1,5 åring och en gravidmage med beräknad bebis i mitten på augusti. Förutom en inblick i livet i norr och Höga Kustens fantastiska utbud bjuder jag gärna på hembakat, maträtter och sötsaker utan raffinerat socker. Välkommen! Vill du komma i kontakt med mig? [email protected]

Helstekt älgentrecote!

Publicerad,
När vi kom hem från stugan igår gjorde vi en fantastiskt god söndagsmiddag. En älgentrecôte skulle tillagas och eftersom älgkött är så fettsnålt blir det absolut godast och saftigast att tillaga entrecôten helstekt istället för att skära upp och steka köttet i skivor. 
 
Helstekt älgentrecôte 
Ca 1 kg entrecôte av älg
Salt, nymald svartpeppar, örtkrydda (t.ex. timjan)
2 vitlöksklyftor
Smör att steka i
 
Sätt ugnen på 175 grader
Badda in entrecoten i kryddorna och bryn först vitlöken i en stor klick smör i en stekpanna
Bryn sedan köttbiten någon minut på varje sida i ”vitlökssmöret”
Lägg över köttet i en ugnsfast form, häll över smöret som blivit kvar i stekpannan
Sätt en termometer i köttbiten där den är som tjockast och tillaga i nedre delen av ugnen till 60 grader (mediumstekt) eller kortare/längre tid beroende på hur du vill ha köttet
Lägg köttbiten i ett foliepaket och låt vila i 20 minuter innan du skivar upp köttet och serverar
 

Skyn från köttets ugnsform använde vi sedan i kantarellsåsen tillsammans med bl.a. grädde, kalv- och oxfond

2 Kommentarer

  1. Men hjälp vad gott det ser ut!

  2. Mums vad gott! Vi gjorde älgbullar hos mamma igår. Matkärlek! Puss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *