Helstekt älgentrecote!
Publicerad,
När vi kom hem från stugan igår gjorde vi en fantastiskt god söndagsmiddag. En älgentrecôte skulle tillagas och eftersom älgkött är så fettsnålt blir det absolut godast och saftigast att tillaga entrecôten helstekt istället för att skära upp och steka köttet i skivor.
Helstekt älgentrecôte
Ca 1 kg entrecôte av älg
Salt, nymald svartpeppar, örtkrydda (t.ex. timjan)
2 vitlöksklyftor
Smör att steka i
Sätt ugnen på 175 grader
Badda in entrecoten i kryddorna och bryn först vitlöken i en stor klick smör i en stekpanna
Bryn sedan köttbiten någon minut på varje sida i ”vitlökssmöret”
Lägg över köttet i en ugnsfast form, häll över smöret som blivit kvar i stekpannan
Sätt en termometer i köttbiten där den är som tjockast och tillaga i nedre delen av ugnen till 60 grader (mediumstekt) eller kortare/längre tid beroende på hur du vill ha köttet
Lägg köttbiten i ett foliepaket och låt vila i 20 minuter innan du skivar upp köttet och serverar
Skyn från köttets ugnsform använde vi sedan i kantarellsåsen tillsammans med bl.a. grädde, kalv- och oxfond
Men hjälp vad gott det ser ut!
Mums vad gott! Vi gjorde älgbullar hos mamma igår. Matkärlek! Puss