Mitt liv i norr

Hemgjort äppelmos!

Förra veckan plockade jag en himla massa äpplen hemma hos min kollega och behövde någonting att göra av alla äpplena. Jag googlade runt på äppelmosrecept och hittade ett enkelt på Coops hemsida. Eftersom jag helst inte stoppar i mig vitt socker så gjorde jag en lättsockrad variant, men god som tusan blev den och perfekt att ha i filtallriken på morgonen. Att den dessutom är hemgjord och att jag vet exakt vilka ingredienser den innehåller gör baa saken bättre, mer hemgjort åt folket!
 
Äppelmos
2 kg syrliga äpplen
2 dl vatten
6 dl socker, efter smak (se nedan)
1 krm askorbinsyra
2 krm natriumbensoat
 

Skala frukten, skär den i klyftor och tag bort kärnhusen. Lägg äppelklyftorna i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och koka på svag värme under lock ca 10 minuter tills äpplena är mjuka.

Tag grytan från värmen. Rör kraftigt, mosa med potatisstöt eller kör i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt askorbinsyra, först utredd i lite av moset, så behålls den ljusa färgen. Blanda i önskad mängd socker. Koka upp under omrörning och koka ett par minuter.

Blanda sedan i natriumbensoat, först utredd i lite av moset. Ös upp det varma moset i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Håller i kylskåp minst 6 månader.

Lättsockrat mos
För att göra ett mer lättsockrat mos tar du 1,5 dl. Ös upp det varma moset, i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Moset håller ca 2 veckor i kylskåp. För längre hållbarhet måste det frysas.

Osockrat mos
Låt moset kallna efter det att askorbinsyran blandats i. Förpacka moset i fryspåsar som försluts och plattas till tunna paket, eller packa i plastburkar med lock. Frys in.

 


Hemgjort äppelmos- det godaste!
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats