Header Image

Mitt liv i norr

Här kan du följa mitt liv i vårt vackra Höga Kusten tillsammans med sambo, jakthund, en sprallig 1,5 åring och en gravidmage med beräknad bebis i mitten på augusti. Förutom en inblick i livet i norr och Höga Kustens fantastiska utbud bjuder jag gärna på hembakat, maträtter och sötsaker utan raffinerat socker. Välkommen! Vill du komma i kontakt med mig? [email protected]

Helstekt kyckling i ugn!

Publicerad,
Förra helgen gjorde jag helstekt kyckling i ugnen till middag och det blev verkligen riktigt gott. Att jag inte gör det oftare?! Det är väldigt enkelt och tillagningen sköter sig i princip själv, perfekt! 
 
Helstekt kyckling i ugn
1 hel kyckling
3 morötter
1 äpple
5 torkade plommon
1 citron
2 vitlöksklyftor 
2 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
Örtsalt
Svartpeppar
 
25 g smält smör
1/2 dl soja
 
Ca 3 dl grädde
Maizenamjöl
 
Starta ugnen på 175 grader. Dela grönsakerna/frukten i bitar och stoppa kycklingen med citron (en halva på ”botten” och sedan en på ”toppen” i kycklingen), varva med ungefär hälften av morötterna, halva äpplet och plommon. Knyt ihop benen med ett steksnöre. Salta och peppra kycklingen runt om, lägg kycklingen i en gjutjärnsgryta och lägg resterande grönsaker/frukt runt om kycklingen i grytan. Häll i vin och fond runt om kycklingen och pensla den med en ”marinad” gjord på smält smör och soja, hälften av marinaden nu och hälften efter halva tillagningstiden.
 
Tillaga kycklingen i grytan (utan lock) i nedre delen av ugnen i 45 minuter, pensla på resten av marinaden och tillaga i 30-45 minuter till. Kycklingen är färdiglagad då köttsaften intill lårbenet inte längre har inslag av rosa. Lyft ur kycklingen, häll av och sila buljongen i grytan. Koka upp i en kastrull, tillsätt grädde, låt koka upp, smaka av med salt och peppar och vispa ner maizenamjöl till önskad tjocklek. Servera kycklingen med t.ex. ugnslagade rotfrukter, sparris och den goda såsen.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *