Kantarellsoppa
8 dl färska kantareller
2 schalottenlökar
2 msk smör
4 dl vatten
1 1/2 msk konc kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice (jag skippade detta)
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar
Oststänger
1 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
75 g rumsvarmt smör
100 g smakrik ost (t ex västerbotten)
1 ägg
Sätt ugnen på 200°C
Soppan: Rensa och grovhacka svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret i en gryta eller kastrull tills all vätska har kokat bort
Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Fortsätt med oststängerna
Oststänger: Arbeta ihop båda mjölsorterna med smöret till en deg. Riv osten och blanda i. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 15 cm, på lätt mjölat underlag. Skär i längder, ca 2 cm breda, blir ca 12 stycken (för 4 portioner). Lägg deglängderna på en bakpappersklädd plåt.Vispa upp ägget. Pensla stängerna. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Gör klart soppan under tiden
Ta grytan eller kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar. Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan. Servera med oststängerna
Smaklig måltid!
MUMS!! Det ser och låter helt magiskt gott.
KRAM