Mitt liv i norr

Kantarellsoppa med oststänger!

Idag blev det soppa till middag, inte helt fel den här tiden på året. Konstigt nog tycker jag att soppa är godare under det kallare halvåret?! Kantarellsoppa med oststänger blev det till middag i alla fall och receptet hittade jag på ICAs hemsida, gott som bara den blev det också!

Kantarellsoppa
8 dl färska kantareller
2 schalottenlökar
2 msk smör
4 dl vatten
1 1/2 msk konc kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice (jag skippade detta)
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Oststänger
1 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
75 g rumsvarmt smör
100 g smakrik ost (t ex västerbotten)
1 ägg

Sätt ugnen på 200°C
Soppan: Rensa och grovhacka svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret i en gryta eller kastrull tills all vätska har kokat bort
Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Fortsätt med oststängerna

Oststänger: Arbeta ihop båda mjölsorterna med smöret till en deg. Riv osten och blanda i. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 15 cm, på lätt mjölat underlag. Skär i längder, ca 2 cm breda, blir ca 12 stycken (för 4 portioner). Lägg deglängderna på en bakpappersklädd plåt.Vispa upp ägget. Pensla stängerna. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Gör klart soppan under tiden

Ta grytan eller kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar. Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan. Servera med oststängerna


Smaklig måltid!
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats