Något som vi har gott om i frysen efter förra årets älgjakt är kött att göra älgstek av och det går alldeles utmärkt att göra både varm och kall stek. Något som är väldigt enkelt och som i princip sköter sig själv under tillagningen är ”tjälknöl” som man äter som kallskuret kött. Man tar bara fram steken ur frysen, lägger den på galler i ugnen eller i en ugnsfast form och tillagar den på låg värme (75 grader) i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är ca 68 grader (för rosa kött). En termometer kan man sticka in i steken när den har tinat för att se den exakta temperaturen, men beroende på stekens storlek tar det ca 8-15 timmar. Det är kanonbra att slänga in steken i ugnen på kvällen så att den får tillagas under natten när man ändå sover. Sedan läggs köttet i en kall saltlag (1 L vatten, 1 dl salt, 7 svartpepparkorn, 2 lagerblad, 5 torkade enbär och eventuellt 1 msk socker som kokats och svalnat av) i 4-5 timmar i kylskåpet innan servering. Tillbehören finns det en uppsjö av, men i helgen åt vi en ljummen potatissallad och bönsallad till, något annat som är gott till är en krämig potatisgratäng.
Tjälknöl!
Tjälknöl med goda tillbehör blev vår söndagsmiddag i helgen
Kommentarer
Lämna ett svar
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
MUMS! Älskar ju älg, hoppas mamma och Tobbe har tjälknöl i frysen hos sig som jag kan sno med mig 😀
KRAM
Vad gott det såg ut 😀
Underbart och ser riktigt gott ut! Steg ett blir väl att försöka skaffa lite älgkött?