Eftersom Fredrik är jägare har vi mycket älgkött i frysen året om som vi kan tillaga olika goda maträtter med och igår gjorde jag en lite lyxigare vardagsmiddag. Det blev helstekt älgfilé med ugnsbakad sötpotatis och zucchini och en roquefortost sås till, gott är bara förnamnet!
Helstekt älgfilé
500 g älgfilé
Salt, peppar, timjan
En klick smör
Sätt ugnen på 125 grader. Badda in älgfilén med salt, peppar och timjan runtom, bryn den sedan snabbt på bägge sidor i en gjutjärnsgryta i en klick smör.
Sätt en termometer i köttet, lägg locket på grytan och ställ in den i ugnen, tillaga tills köttet är 58 grader varmt i mitten. När det är klart låter du köttet vila i ett foliepaket i 10 minuter innan du skivar upp det.
Använd spadet som blir kvar i grytan som bas i en sås. Jag gjorde en roquefortsås gjord på spadet och grädde som jag kokade upp, rörde ner roquefortost som jag lät smälta under omrörning, silade såsen och redde den sedan med lite maizenamjöl. Ugnsbakad sötpotatis och zucchini blev goda tillbehör.
Lyxig vardagsmiddag
Såg riktigt gott ut!
Men åhhh vad gott! Längtar efter att åka upp till mamma och äta älg nu <3
KRAM
Åhhh vad smarrig!