Jag har hittat en ny kärlek i matvärlden, sötpotatisen! Den går såklart att använda på flera olika sätt, men än så länge har den använts liksom en ugnsbakad variant av potatis hos oss och det är väldigt, väldigt gott. Idag blev den ugnsbakad tillsammans med klyftor av rödlök, helkrossad vitlök, olja, salt, timjan, coctailtomater och smörstekta champinjoner som lades i ugnsformen på slutet. Kycklingfilé och guacamole åt vi till det, supergott! Jag blev såklart tvungen att kolla upp hur näringsrik sötpotatisen är och jag hittade flera olika hälsoskäl till att äta sötpotatis:
– innehåller mycket antioxidanter, som hjälper kroppen att förhindra inflammatoriska problem
– en utmärkt källa till långsamma kolhydrater för de som har problem med blodsockret
– en mycket fiberrik råvara som är bra för matsmältningsorganen då den förhindar och lindrar förstoppning
– bra för dem som är gravida eller försöker bli gravida, eftersom de innehåller rikligt med folat (folsyra)
– den är fullproppad med viktiga vitaminer och andra näringsämnen som stärker immunförsvaret
– bra för att förebygga hjärtsjukdom då den är hög på kalium och kan bidra till att förhindra uppkomsten av hjärtinfarkt och stroke. Kalium hjälper också till att upprätthålla vätske-och elektrolytbalansen i kroppen, vilket är viktigt för att stabilisera blodtrycket och reglera hjärtfunktionen
– bra för att lindra muskelkramper. Kaliumbrist är en ledande orsak till muskelkramper, samt skador. Genom att göra sötpotatis till en regelbunden del av din kost (tillsammans med ordentlig motion), kan du förvänta dig en energikick och färre muskelkramper och skador
– bra för att behandla stressrelaterade symptom. Kroppen tenderar att använda en hel del kalium och andra viktiga mineraler när den är stressad. Sötpotatis ger viktiga mineraler som hjälper att upprätthålla balansen i hela kroppen under tider av stress
– den är rankad nummer ett utav Center for Science in the Public Interest av alla grönsaker eftersom de är en så rik källa till kostfiber, naturliga sockerarter, komplexa kolhydrater, protein, karotenoider, vitamin C, järn och kalcium
Ny matkärlek, sötpotatisen
Gott!