I helgen gjorde jag ett långkok av bl.a. älggrytbitar, grönsaker och rödvin och fick en supergod älggryta. I vanliga fall brukar jag tillaga gryta med grädde i, men ville göra en gryta utan den här gången. Och att koka grytan länge gav verkligen ett riktigt gott och mört kött. Som tillbehör hade jag potatis, saltgurka och såklart tunnbröd, ett måste på det norrländska middagsbordet.
Älggryta med rödvin
800 g grytbitar av älg
6 msk olivolja
2 morötter
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl gula kantareller
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk kanel
0,5 tsk timjan
2 lagerblad
4 dl rött vin
1,5 dl vatten
Salt och vitpeppar
ca 20-30 syltlökar
Cumberlandsås
Eventuellt cirka 1-2 msk maizena
Skala och hacka morot, lök och vitlök. Bryn köttet runt om i olivolja i en gjutjärnsgryta i 5 minuter. Tillsätt morot, lök, vitlök, kantareller, tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
Häll sedan på rödvinet och låt det koka in i älgköttet några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
Koka under lock på medelvärme i minst en timme eller tills köttet är mört. Blanda i syltlökarna och red eventuellt grytan med maizenamjöl under omrörning om du tycker att den är för tunn. Koka upp, smaka av med salt, vitpeppar samt cumberlandsås
Älggryta med rödvin