När jag var i min kollegas trädgård och plockade en himla massa äpplen var jag ju också tvungen att komma på något att göra av all frukten. Som du kanske vet så har jag redan gjort äppelmos, men jag testade också på att göra äppelmust för första gången i mitt liv. Receptet hittade jag i den här bloggen och anledningen till att jag valde att prova just det receptet var för att det var lite speciellt och för att det innebar en spännande 5 dagars ”mustprocess” innan drycken slutligen var upphälld i flaskorna. Jag dricker ju helst inte sådana här drycker själv (pga sockret) men enligt Fredrik får musten tummen upp!
Hemgjord äppelmust
5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
1 dl socker/liter avrunnen must
Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoatet. Rör om ordentligt.Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i kylskåpet i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft
När 5 dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.
Hemgjord äppelmust
Å, så gott det ser ut! 🙂 Vad sugen jag blev på hemmagjord äppelmust nu!