Idag gjorde jag en ”söndagsstek” av älg till middag. Det är väldigt bra att ha en älgjägare i huset för det finns alltid gott kött i frysen!
Söndagsstek
1 kg rostbiff eller fransyska (av älg eller nöt)
Nymald peppar och salt
Smör att steka i
3 morötter
3 palsternackor
3 mindre gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vatten
1 dl rött vin/matlagningsvin
1 1/2 msk oxfond
2 lagerblad
Sätt ugnen på 125 grader. Badda in köttet i salt och peppar, stek runt om i smöret i en stekgryta (som tål att vara inne i ugnen). Skala morötter, palsternacka, lök och vitlök och dela dem i bitar
Lägg grönsakerna runt steken i grytan, häll på vätskan och lägg i lagerbladen. Stick en stektermometer mitt i köttbiten, lägg på lock på grytan och ugnsstek köttet tills innertemperaturen är 65-75 grader (beroende på hur rött du vlll ha köttet). Låt sedan köttet vila en stund i grytan under lock innan servering
Köttet serverade jag med ugnsrostade rotfrukter, harikot verts och kantarellsås som bland annat innehåller sky från tillagningen av steken (så kasta inte bort den!)
grattis till vinsten i min blogg tävling
maila mig kraam
Det åt vi i måndags haha! Gott dom bara den! Kram
Mmm, mumma är det! 🙂