Eftersom vi har frysen full av älgkött finns det många olika möjligheter och rätter att tillaga av det. Jag tycker att det är spännande och roligt att göra sådant som tar lite tid, men som samtidigt i princip sköter sig själv, därför provade jag för nästan en vecka sedan att påbörja processen med att tillaga ”saltrulle”. Köttet skulle ligga i en saltlag i 5 dagar innan det kokades på spisen i ett par timmar och så gott det blev sen! Mmm, riktig lyxmiddag mitt i veckan blev det igår med det goda älgköttet, potatisgratäng, smörstekta champinjoner och sallad.
Saltrulle av älg
1,2 kg rulle av älg
2,5 liter vatten
140 gr salt
75 gr socker
3 enbär
1 liten kvist rosmarin
2 kvistar timjan
5 vitpepparkorn
1/2 röd lök
1,2 kg rulle av älg
2,5 liter vatten
140 gr salt
75 gr socker
3 enbär
1 liten kvist rosmarin
2 kvistar timjan
5 vitpepparkorn
1/2 röd lök
Putsa köttet och lägg det i bunke/kastrull med höga kanter
Blanda socker och salt med vattnet. Rör tills vattnet har tagit upp att allt. Skala och skiva löken och tillsätt alla övriga ingredienser. Häll salt- och kryddlagen över rullen så att den täcks.
Låt stå kylt i ca 5 dagar.
Koka köttet i samma saltlag i ca 3-4 timmar, kontrollera köttet kontinuerligt.
Låt köttet svalna i lagen, låt det sedan kylas ner i kyl.
(Receptet hittade jag HÄR)
Krämig potatisgratäng, saltrulle av älg, smörstekta champinjoner och sallad- lyxig onsdagsmiddag!