Jag har ju turen att ha en sambo som är jägare och det betyder att vi har gott av älgkött i frysen. Kött från frigående djur, kan det bli så mycket bättre? Häromdagen gjorde vi i alla fall en helstekt älgfilé och serverade den tillsammans med potatisgratäng och en enkel sallad toppad med balsamvinäger, mums!
Helstekt älgfilé
600-800 g hel älgfilé
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar
Bryn filén i smör på alla sidor, cirka 30 sekunder på varje sida på hög värme i en stekpanna. Badda in filén med salt, peppar och pressad vitlök. Rulla sedan in filén i folie och sätt in en termometer mitt i köttet. Tillaga i mitten av ugnen i 150 grader tills köttet har en innertemperatur på 65-70 grader, då är köttet rött/rosa. Låt köttet vila i foliet i 15 minuter innan du skär upp det. Ta vara på skyn som finns i foliepaketet om du skall göra sås, mycket goda smaker finns där i!
Dags att skära upp köttet. Den här gången blev det lite väl blodigt (65 grader) för vår smak, så nästa gång blir det 68 grader för köttet!
I min potatisgratäng varvar jag potatis med skivad gul lök och vitlök, salt och peppar i en ugnsfast form. Häller över grädde och toppar med smakrik ost!