Mitt liv i norr

Helstekt kyckling i ugn!

Förra helgen gjorde jag helstekt kyckling i ugnen till middag och det blev verkligen riktigt gott. Att jag inte gör det oftare?! Det är väldigt enkelt och tillagningen sköter sig i princip själv, perfekt! 
 
Helstekt kyckling i ugn
1 hel kyckling
3 morötter
1 äpple
5 torkade plommon
1 citron
2 vitlöksklyftor 
2 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
Örtsalt
Svartpeppar
 
25 g smält smör
1/2 dl soja
 
Ca 3 dl grädde
Maizenamjöl
 
Starta ugnen på 175 grader. Dela grönsakerna/frukten i bitar och stoppa kycklingen med citron (en halva på ”botten” och sedan en på ”toppen” i kycklingen), varva med ungefär hälften av morötterna, halva äpplet och plommon. Knyt ihop benen med ett steksnöre. Salta och peppra kycklingen runt om, lägg kycklingen i en gjutjärnsgryta och lägg resterande grönsaker/frukt runt om kycklingen i grytan. Häll i vin och fond runt om kycklingen och pensla den med en ”marinad” gjord på smält smör och soja, hälften av marinaden nu och hälften efter halva tillagningstiden.
 
Tillaga kycklingen i grytan (utan lock) i nedre delen av ugnen i 45 minuter, pensla på resten av marinaden och tillaga i 30-45 minuter till. Kycklingen är färdiglagad då köttsaften intill lårbenet inte längre har inslag av rosa. Lyft ur kycklingen, häll av och sila buljongen i grytan. Koka upp i en kastrull, tillsätt grädde, låt koka upp, smaka av med salt och peppar och vispa ner maizenamjöl till önskad tjocklek. Servera kycklingen med t.ex. ugnslagade rotfrukter, sparris och den goda såsen.
 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats