Förra helgen gjorde jag helstekt kyckling i ugnen till middag och det blev verkligen riktigt gott. Att jag inte gör det oftare?! Det är väldigt enkelt och tillagningen sköter sig i princip själv, perfekt!
Helstekt kyckling i ugn
1 hel kyckling
3 morötter
1 äpple
5 torkade plommon
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
Örtsalt
Svartpeppar
25 g smält smör
1/2 dl soja
Ca 3 dl grädde
Maizenamjöl
Starta ugnen på 175 grader. Dela grönsakerna/frukten i bitar och stoppa kycklingen med citron (en halva på ”botten” och sedan en på ”toppen” i kycklingen), varva med ungefär hälften av morötterna, halva äpplet och plommon. Knyt ihop benen med ett steksnöre. Salta och peppra kycklingen runt om, lägg kycklingen i en gjutjärnsgryta och lägg resterande grönsaker/frukt runt om kycklingen i grytan. Häll i vin och fond runt om kycklingen och pensla den med en ”marinad” gjord på smält smör och soja, hälften av marinaden nu och hälften efter halva tillagningstiden.
Tillaga kycklingen i grytan (utan lock) i nedre delen av ugnen i 45 minuter, pensla på resten av marinaden och tillaga i 30-45 minuter till. Kycklingen är färdiglagad då köttsaften intill lårbenet inte längre har inslag av rosa. Lyft ur kycklingen, häll av och sila buljongen i grytan. Koka upp i en kastrull, tillsätt grädde, låt koka upp, smaka av med salt och peppar och vispa ner maizenamjöl till önskad tjocklek. Servera kycklingen med t.ex. ugnslagade rotfrukter, sparris och den goda såsen.