salt och nymalen peppar
smör till stekning
1 st morot
1 st gul lök
0.5 st purjolök
3 dl kalvbuljong
2 dl rödvin
2 st lagerblad
1 kvist färsk timjan
6 st enbär
5 dl vispgrädde
Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.
Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar. Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.
Jag hade ingen purjolök hemma, men det gick bra med bara morötter och gul lök
Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.
Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den. Vänd och ös steken några gånger under tiden.
Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.
Häll grädden i grytan. Rör om och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen. Jag brynte kantareller i en separat panna och silade såsen ner i den pannan, rörde ner lite maizenamjöl för att få såsen tjockare.
Jag gjorde ugnsstek morot och kålrot och kokade brysselkål som tillbehör- sååå gott!